The purpose of the looking at the future...is to disturb the present!

Gaston Berger (1896-1960), francuski futurolog

Bez panike! Super-bogati grade podzemne bunkere za "Događaj"...

kako ni najbogatiji ne veruju da mogu da izbegnu budućnost u čijem stvaranju i sami učestvuju

U vikend izdanju od 4. septembra 2022., britanski The Guardian objavio je prilog o neobičnom događaju koji je prepričao jedan njegov učesnik, teoretičar medija, Daglas Ruskof, nakon što je prihvatio izdašan ček za nastup na konferenciji posvećenoj novim tehnologijama. 

Stvari su brzo postale neobične, kada ga je limuzina nakon tročasovne vožnje dovela u sred pustinje. Nakon toga, umesto bine i mikrofona, dobio je mnogo intimniju pozornicu za svoj nastup - petoro super -bogatih muškaraca iz sveta tehnoloških investicija i hedž fondova. 

Umesto pripremljenog izlaganja, Daglas je odgovarao na njihova pitanja. Nakon ispitivanja terena i stava koji ima vezano za najnovije kripto-valute, VR i kvantne kompjutere, došlo se do pravog pitanja, koje je bilo i povod za njegovo učešće - Aljaska ili Novi Zeland? Koji deo planete će biti najmanje ugrožen nadolazećim klimatskim promenama? Da li je veća opasnost od biološkog napada ili ekstremnih vremenskih nepogoda? Na koliko dugo bi trebalo planirati preživljavanje bez spoljne pomoći? Kolika je verovatnoća zagađenja podzemnih voda? Konačno, ključno pitanje na kome su se zardžali naredni sat- kako zadržati kontrolu nad ličnom vojskom nakon "događaja"?

"Događaj" se naravno odnosi na kolaps društvenog poretka, klimatsku katastrofu, nuklearni napad ili nešto drugo iz zbirke vizija "kraja sveta".

Pogledajte Daglasovu priču, osim što je interesantna, daje odlična zapažanja o tome šta je "tehnološki napredak" u očima milijardera, i kako se čak i najbogatiji osećaju nemoćnima da promene ili izbegnu budućnost čijem stvaranju sami najviše doprinose.  

https://www.theguardian.com/news/2022/sep/04/super-rich-prepper-bunkers-apocalypse-survival-richest-rushkoff