The purpose of the looking at the future...is to disturb the present!

Gaston Berger (1896-1960), francuski futurolog

Zajedničko stanovanje za samohrane roditelje - signal budućnosti?

Komuna nudi stanove za iznajmljivanje za samohrane roditelje sa jednim ili dvoje dece, u okviru zajedničke zgrade. Privatna jedinica svake porodice je opremljena i sadrži čajnu kuhinju, kupatilo i spavaće sobe za roditelje i njihovo potomstvo. Stanari dele veliku kuhinju/dnevni deo, igraonicu, vešeraj i baštu ili terasu.

U zakup je uključen brzi internet, striming servisi kao što su Netflik i Disnei+, čišćenje zajedničkih prostora, „uradi sam“ pomoć i pravna pomoć. Uz doplatu, roditelji imaju pristup čuvanju dece, pripremanju obroka, aktivnostima za decu, peglanju i prevozu do škole.

Dve zgrade su trenutno u izgradnji, od kojih će prva biti otvorena u septembru 2023. godine nedaleko od Pariza. Komuna planira da se proširi na 500 zgrada u roku od jedne decenije, od kojih svaka ima između 20 i 25 porodica. Startap je namenjen ljudima koji zarađuju između 35.000 i 55.000 evra godišnje, a zakup počinje od 1.190 evra mesečno, uključujući naknade i usluge.

Samohrano roditeljstvo je vodeći uzrok finansijskih poteškoća, imajući u vidu troškove i nedostatak stambenog prostora, rizike socijalne isključenosti i smanjenje profesionalnih prilika. Zajednički resursi mogu pomoći da se izbegne taj začarani krug.