The purpose of the looking at the future...is to disturb the present!

Gaston Berger (1896-1960), francuski futurolog

Pet mitova o budućnosti

Prva predrasuda: Studije budućnosti nastoje da predvide budućnost.

Činjenice: Studijama budućnosti, ili razmišljanjem o budućnosti,  ne pokušava se da predvidi budućnost. Čitav je niz mogućih budućnosti i budućnost se može aktivno oblikovati odlukama koje donosimo danas. Razmišljanje o budućnosti nam pomaže da se bolje pripremimo za raspon mogućih različitih budućnosti koje su sve manje ili više moguće i verovatne.

Druga predrasuda: Ne isplati se razmišljati o budućnosti jer se često ona pogrešno predvidi.

Činjenice: Razmišljanje o budućnosti ne vredi podvoditi pod kategorije tačno ili netačno. Kroz ispitivanje niza mogućih budućnosti, u stanju smo da proverimo sopstvene predrasude i otvorimo se za nove uvide i zaključke o društvu i našem mestu u njemu.

Treća predrasuda: Razmišljanje o budućnosti mi neće pomoći u donošenju odluka sada.

Činjenica: Razmišljanjem o budućnosti donosimo bolje odluke danas. Ispitivanjem šta bi moglo da se desi u budućnosti, u stanju smo da razvijemo okvire za naše delovanje, poput javnim politika ili poslovnih strategija, koje su otpornije na promene u okolini i kroz koje spremnije možemo da dočekao i iskoristimo šanse koje se ukažu. Razmišljanje o budućnosti je kontinuirana aktivnost i sve odluke i politike treba stalno korigovati u skladu sa promenama.

Četvrta predrasuda: Razmišljanje o budućnosti nije zasnovano na dokazima.

Činjenica: Budućnost ne postoji, zato o njoj nema činjenica, međutim razmišljanje o budućnosti jeste utemeljeno na nizu dokaza i uvida. Tu spadaju kvantitativni trendovi utemeljeni na podacima, zatim kvalitativni trendovi, pregled literature i intervjui i uvidi zainteresovanih strana. Različiti projekti u domenu razmišljanja ili studija budućnosti će koristiti različite izvore, u zavisnosti od ciljeva, dostupnih podataka i domena.

Peta predrasuda: Razmišljanje o budućnosti se bavi maštanjem i zanemaruje istoriju.

Činjenica: U zavisnosti od cilja konkretnog razmišljanja o budućnosti koriste se i različite tehnike i metode. Često se posmatraju istorijska kretanja, događaji i prekretnice, kao i stanje stvari u sadašnjosti da se identifikovalo šta bi sve moglo da se dogodi u budućnosti.

DM/2022