The purpose of the looking at the future...is to disturb the present!

Gaston Berger (1896-1960), francuski futurolog

Uloga futurista

Futuristi gaje osoben stav tako što preispituju sopstvene pretpostavke, predrasude i greške u razmišljanju. Kada učiti i primenjujete strategijsku dalekovidost (strategic foresight), vi izazivate svoje shvatanje o tome šta je stvarno i upoređujete ga sa onim što se u svetu dešava. Kakve ovo ima veze sa budućnošću?

Budućnost je povezana sa prošlošću i današnjicom, a način na koji razmišljamo o budućnosti je utemeljen na našem doživljaju sveta i prošlosti, ličnom iskustvu, na onome što mi – ispravni ili pogrešno - mislimo da se desilo, ili da se upravo dešava. Zbog toga, pre nego što se upustimo u razmišljanje o budućnosti treba da postanemo svesni filtera kroz koje gledamo na svet, na prošlost i sadašnjost, da bi mogli da preispitamo pretpostavke o tome šta je za nas ili po našem mišljenu, moguće u budućnosti.

Budućnost ne postoji i ne mogu se utvrditi „činjenice“ o njoj, ne može se predvideti. Ona se stalno menja u zavisnosti od odluka koje danas donosimo i od onoga šta danas uradimo. Odluke podrazumevaju postojanje izbora o pravcu delovanja, što znači da prilikom izbora možemo da donosimo odluke u skladu sa tim na koji način doživljavamo budućnost. Dakle ako su odluke koje danas donosimo povodom izbora o pravcima delovanja zasnovane i na našem doživljaju budućnosti, da li ondsa zapravo tim iodlukama utičemo na budućnsot, oblikujemo je našim delovanjem?

Futuristi pomažu u mapiranju i ocrtavanju različitih mogućih putanja kroz budućnost. Futuristi stvaraju alternativne svetove koji mogu da izazovu naše predrasude, da olakšaju za započnemo nove razgovore o tome šta je pred nama, da postavimo pitanja kojih se do tada nismo dosetili.

Da li futuristi imaju odgovore na sva naša pitanja o budućnosti?Ne, naravno da ne, dobar pristup za svakog futuristu je da usvoji stav po kome on nije najpametniji u grupi sa kojom razmišlja o budućnosti. Futurizam, studije budućnosti ili strategijska dalekovidost, kako god da nazovemo ovu praksu i pristup, u stvari pokreće ljude da razmišljaju na različit način, da sagledaju višestruke mogućnosti pre nego da daju odgovor o jednoj i jedinoj budućnosti koja je zacrtana.

Ko su futuristi? Zapravo, svako od nas je (donekle) futurista - donosimo odluke u zavisnosti od toga kako, pozitivno ili negativno, gleda na budućnost. Preduzećemo više rizika ako nam se budućnost čini jasnom, stabilnom, izvesnom, nego kada to činimo u situaciji rata, ekonomske ili porodične krize. Pitanje je samo u kojoj meri to činimo na osnovu jasnog okvira za razmišljanje, svesno i ciljano, odnosno nesvesno, vođeni emocijama i intuicijom. Pored toga futuristi nam mogu pomoći i pripremom različitih scenarija.

Šta su scenariji u studijama budućnosti? Već smo rekli kako budućnost ne postoji u smislu da ne postoje činjenice o njoj, te se ona ne može predvideti. To takođe znači da ne postoji jedna budućnost. Futuristi zato govore u množini, o budućnostima, ne o budućnosti u jednini. Futuristi uzimaju u obzir više alterantivnih, mogućih budućnosti, te za svaku od njih razvijajmo tipičnu sliku kako bi ta budućnost mogla da izgleda, koju nazivamo scenario.

Važno je naglasti da nije ključno da se „izračuna“ koja je tačno verovatnoća javljanja nekog scenarija, svakako će se brojne naše pretpostavke o budućnosti pokazati kao pogrešne. Prednost scenarija je da proširimo i produbimo naše razmišljanje, da ogolimo prerasude koje nas sprečavaju da osmislimo različite nove mogućnosti, odnosno vizije budućnosti. Glavna prednost koje futuristi donose nije posedovanje scenarija, nego njihovo posredovanje u vođenju razgovora o tome šta-bi-moglo-biti, odnosno u tome što nas izmeštaju iz zone komfora. Futuristi nas vode naše razišljanje u jedan otvoren, kreativan prostor koji nije ograničen onim što nam danas deluje kao izvesno ili jedino moguće.

Jednom kada se naviknemo da sagledavamo različite scenarije, postaje manje važno u kojoj meri se naša vizija budućnosti preklapa sa stvarnošću koja je nastupila, jer smo već kroz razmišljanje o budućnostima pripremljeni da budemo fleksibilni, prilagodljivi i spremni na promenu pristupa.

Ukratko, futuristi nam pomažu da:

  • Dokučimo dugoročne uticaje odluka koje donosimo danas
  • Razvijemo motivaciju za aktivno delovanje i promene
  • Dočekamo nepredvidiva i kompleksna vremena sa više samopouzdanja

Budućnost još nije napisana, na nama je da je oblikujemo u pravcu koji je za nas povoljan, da se aktivno krećemo umesto da nas slike negativne budućnosti parališu u strahu, konačno, da donosimo bolje odluke danas.

DM/2022